Peterschapsprojecten voor sectororganisaties
2 april 2013 om 10:33
Peterschapsprojecten zijn vooral gekend onder de vlag Plato (Voka) of Coach (Unizo) en staan voor boeiende, lerende netwerken van ondernemers van diverse pluimage. Maar ook sectororganisaties kunnen baat hebben bij het organiseren van dergelijke projecten.
De peterschapsprojecten houden in dat ondernemers gedurende een bepaalde periode regelmatig in groepen samenkomen om ervaringen uit te wisselen over bedrijfsvoering. Ze worden begeleid door één of meerdere peters of mentoren. Dat zijn de beslissingsnemers uit grotere bedrijven of ervaren bedrijfsleiders van KMO’s die kosteloos hun kennis en ervaring ter beschikking stellen van de deelnemende ondernemingen.
De Vlaamse overheid kent subsidies toe aan organisatoren van peterschapsprojecten, om zo een gediversifieerd aanbod van peterschapsprojecten in heel Vlaanderen te stimuleren en de deelnameprijs voor ondernemers beperkt te houden.
Verschillende evaluaties hebben ondertussen aangetoond dat de peterschapsprojecten hun doel niet missen. Ze hebben een positief effect op de professionalisering van de bedrijfsvoering en op de bedrijfsresultaten.
Sectorspecifieke peterschapsprojecten
Het gaat hier voornamelijk over peterschapsprojecten rond ondernemerschap in het algemeen, maar steeds vaker zien we ook dat er sectorspecifieke peterschapsprojecten georganiseerd worden. Dit maakt het mogelijk voor dergelijke organisaties om intensief met een kleinere groep leden aan de slag te gaan. De kennisopbouw binnen de organisatie biedt een mooi hefboomeffect naar alle leden van de organisatie.
Twee verenigingen, die volledig ondersteund worden door 2Mpact, zijn bij de gelukkigen om opnieuw een peterschapsproject voor hun sector te organiseren. OVED, het Overlegplatform voor Energiedeskundigen, kan na één succesvol traject voor de tweede maal deelnemers rekruteren met haar Q4Energy-peterschapsproject. FeWeb, de Federatie van Webbedrijven, werft al voor de vierde maal deelnemers voor haar peterschapsproject FeWebPlus.
Voor FeWebPlus (www.fewebplus.be ) zullen vanaf november 2013 tot en met juni 2014 maandelijks 60 internetdeskundigen samenkomen om te werken aan de kwaliteit en verdere groei van hun dienstverlening. Zij worden daarbij begeleid door een ervaren peter-ondernemer, projectcoördinator en verschillende gerenommeerde vakexperten. Nieuw dit jaar voor FeWebPlus is dat ze drie groepen gecreëerd hebben op basis van de ondernemersmaturiteit en de inhoudelijke interesse van de deelnemer.
FeWebPlus zorgt ook voor extra ondersteuning voor de deelnemers in functie van hun behoeften. Men kan bijvoorbeeld persoonlijke coaching krijgen rond een bepaald onderwerp. Daarnaast is er dit jaar ook een extra inhoudelijke omkadering vanuit de Expert Groups van FeWeb (vb. Hosting, eGov, E-commerce, et cetera). Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat van deelname.
Q4Energy (http://www.q4energy.be ) is dan weer het peterschapsproject voor de energiedeskundigen, georganiseerd door OVED. Vanaf oktober 2013 tot en met juni 2014 komen de energiedeskundigen maandelijks samen om hun energiekennis en managementvaardigheden verder uit te bouwen en te netwerken met gelijkstemde collega’s.
OVED maakte de keuze om een basistraject voor beginnende energiedeskundigen en een mastertraject voor meer ervaren energiedeskundigen op te starten. Zo kan elk met zijn eigen kennis en ervaring aan de slag. De energiedeskundigen die het traject succesvol doorlopen krijgen in juni 2014 een kwaliteitslabel als Executive Energy Expert mee naar huis, waarmee ze kunnen uitpakken naar hun klanten toe.
Meer info over peterschapsprojecten: http://www.agentschapondernemen.be/themas/peterschapsprojecten